Antalya Düden Şelalesi

Antalya’nın enfes güzelliklerinden birisi Düden Şelaleleri. “Şelaleleri” dedik zira kaynağını Kepez Hidroelektrik Santralinden alan Düden Çayı, iki kola ayrılır ve bu iki koldaki şelaleler de Akdeniz’e dökülür. Aşağı Düden ve Yukarı Düden Şelalesi olarak bilinen şelalelerden Yukarı Düden Şelalesi şu an için ayrıca piknik yeri ve mesire alanı olarak da kullanılmaktadır.


Turizm potansiyeli açısından ülkemizin gururu olan Antalya’da gezilecek, keşfedilecek yerlerin sahiden ucu bucağı yok. Antalya ziyaretinizde gezi duraklarına eklemeniz gereken en önemli destinasyonlardan biri olan Düden Şelalesi, özellikle de rutin şehir yaşamından kaçıp doğanın koynunda tertemiz oksijeni içine çekmek isteyenlerin uğrak yeri durumunda. Düden Şelalesi’ne gitmeden önce, bu rehber niteliğindeki yazımıza göz gezdirmenizi öneririz.

Düden Şelalesi, Türkiye’nin en önemli turizm merkezi olan Antalya’nın 10 km uzağında yer alıyor. Merkeze bu kadar yakın olması; deniz, kum ve plaj için şehre gelen yüzbinlerce turistin Düden Şelalesi’ni ziyaret etme eğilimini güçlendiriyor. Bilhassa yaz aylarında deyim yerindeyse turist akınına uğrayan Düden Şelalesi, oldukça ihtişamlı görünümüyle hayranlık duygusu uyandırır. 40 metre yükseklikten akan suyun akışını izlemek, burayı ziyaret edenler içi müthiş bir keyif.  Aşağı Düden ve Yukarı Düden olmak üzere iki ayrı kolu bulunmaktadır. Düden Şelalesi’ni bu denli ayrıcalıklı kılan asıl unsur ise, şelalenin çevresindeki atmosferin özgünlüğü diyebiliriz. Buraya gelenler sadece 40 metre yukarıdan süzülen bir şelale izlemekle kalmıyor; aynı zamanda yeşilin her tonuna tanıklık edeceği bir coğrafya ile iç içe olmanın keyfini yaşayabiliyor. Büyük İskender’in bölgeden geçtiği esnada atlarına bu şelaleden su verdiği söyleniyor. Bu nedenle Düden Şelalesi, bazı kaynaklarda İskender Şelalesi biçiminde de anılmaktadır.

Düden Şelalesinde Neler Yapılır?

Düden Şelalesi, ülkemizin en ayrıcalıklı doğal güzelliklerinden birisidir. Hem yaz hem de kıl aylarında debisini muhafaza eden Düden Şelalesi, hem kendi potansiyeli hem de çevresiyle beraber pek çok aktivite vadediyor. Şelaleyi çevreleyen alanlarda son derece keyifli yürüyüşler gerçekleştirebilir, sevdiklerinizle uygun alanlarda piknik yapabilirsiniz. Şelale çevresinde fotoğraf çektirmeyi de asla ihmal etmemelisiniz. Çünkü Düden Şelalesi’nin estetik açıdan fotoğraf çekmeye oldukça uygun bir fona sahip olduğunu hatırlatalım. Düden Şelalesi’ne artan ilgiden dolayı çevresinde pek çok yeme-içme restoranı ya da kahvaltı mekanları açıldı. Sevdiklerinizle dilerseniz küçük bir mola verip, doğayla iç içe olan bu heyecan verici mekanların tadını çıkarabilirsiniz.

Düden Şelalesi Ne Yenir?

Düden Şelalesi’nin etrafında genelde et ve balık restoranları bulunmaktadır. Çeşitli Cafe& Bistro mekanları, ev yemeklerini bulabileceğiniz şirin mekanlar ve hatta gözlemeciler de ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor. Akdeniz kültüründen izler barındıran restoranların buraya büyük bir renk kattığını ifade edebiliriz.

Düden Şelalesi Özellikleri ve Oluşumu

Adını döküldüğü çaydan alan Düden Şelalesi Akdeniz’e dökülür. İki kolu bulunan şelale, kaynağını Kepez Hidroelektrik Santrali’nden almaktadır. Piknik açısından daha uygun olan şelale, Yukarı Düden Şelalesi’dir. Bu nedenle bu kol, ziyaretçiler tarafından biraz daha ilgi görmektedir. Düden Şelalesi’nin bir sene içinde ortalama 3 milyon civarında insan ziyaret etmektedir. Şelalenin çok yakınında görülmeye değer bir de mağara bulunmaktadır. Bu mağarada oluşan dev oyuklar bir pencereyi anımsatmaktadır. Bu oyuklardan gürül gürül akan şelaleyi izlemek de mümkündür. Çevrede yer alan Antik kaya mezarları da bölgenin ne denli eski bir yerleşim bölgesi olduğu gerçeğini kanıtlar niteliktedir.

Antalya Düden Şelalesi içeriği, 15 Aralık 2020 tarihinde Biantalya.com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha